El Llac de L’Albufera és un dels ecosistemes més valuosos del Parc Natural. Però el seu estat ecològic està lluny del que va tenir fa unes dècades. Fins als anys 60 les seues aigües eren transparents i en elles vivia una rica i variada vegetació i fauna aquàtica. Els pescadors expliquen com no fa tant fins i tot bevien directament de la llacuna.

El creixement urbà, agrícola i industrial de València i les poblacions properes va provocar a principis dels anys 70 del segle passat una degradació de la qualitat de l’aigua de L’Albufera. Van desaparèixer les plantes aquàtiques i la major part de peixos, mol·luscs, insectes aquàtics i xicotets mamífers. La falta d’aliment va allunyar també a les aus les poblacions de les quals es van veure reduïdes dràsticament.

L’Aigua en L'Albufera

A aquests problemes de contaminació i desaparició d’espècies, cal sumar el fet que cada vegada arribara menys quantitat d’aigua de qualitat al llac. L’assignatura pendent en el llac de L’Albufera és recuperar el bon estat del que va gaudir fins als anys 60.

Malgrat tot, el llac de L’Albufera segueix atraient a més de 250 espècies d’aus que la trien com a lloc d’alimentació, descans i cria.

L’Albufera està reconeguda internacionalment com una de les zones humides més importants del Mediterrani.

  • A nivell comunitari està declarada Lloc d’Importància Comunitària (LIC segons la directiva Hàbitats) i Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA segons la directiva Aus).
  • A nivell internacional L’Albufera de València està reconeguda dins de la prestigiosa Llista d’Aiguamolls d’Importància Internacional RAMSAR.